NAR brengt in kaart: Slaapproblemen bij volwassenen met autisme

Het NAR heeft elke kwartaal een vaste plek in de Engagement met Autisme: "Nederlands Autisme Register (NAR) brengt in kaart". Engagement met Autisme is het magazine van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Elk kwartaal wordt er in een paginagroot artikel dieper ingaan op een deel van de resultaten, waarbij de resultaten verbonden zullen worden zowel met de laatste wetenschappelijke inzichten als wel met de laatste ontwikkelingen in de praktijk. Dit keer: Slaapproblemen bij volwassenen.


Als schaapjes tellen niet helpt: Voorspellers van slaapproblemen bij volwassenen met autisme

Zo’n 19-25% van de algemene bevolking heeft last van slaapproblemen. Bij mensen met autisme ligt dit percentage echter veel hoger: tussen de 40% en 80%. Studente Lotte Wessels (VU Amsterdam) ging onder begeleiding van Sander Begeer op zoek naar verklaringen voor dit hoge percentage. Zij dook in de wetenschappelijke literatuur en zocht in de data van het Nederlands Autisme Register (NAR) naar mogelijke voorspellers van slaapproblemen bij autisme. Onderzoek zoals dit van Lotte is belangrijk voor de ontwikkeling van effectieve behandelingen van slaapproblemen bij mensen met autisme. Lees hier verder...