NAR brengt in kaart: Sociale relaties en autisme in cijfers

Het NAR heeft elke kwartaal een vaste plek in de Engagement met Autisme: "Nederlands Autisme Register (NAR) brengt in kaart". Engagement met Autisme is het magazine van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Elk kwartaal wordt er in een paginagroot artikel dieper ingaan op een deel van de resultaten, waarbij de resultaten verbonden zullen worden zowel met de laatste wetenschappelijke inzichten als wel met de laatste ontwikkelingen in de praktijk. Dit keer: Sociale relaties


‘Deficiënties in het ontwikkelen, onderhouden en begrijpen van relaties, variërend van bijvoorbeeld problemen met het aanpassen van gedrag aan verschillende sociale omstandigheden; moeite met deelnemen aan fantasiespel of vrienden maken; tot afwezigheid van belangstelling voor leeftijdsgenoten’
(uit: DSM-5. APA, 2013; pagina 106)

De tekst hierboven is één van de criteria die nodig zijn voor een Autismespectrumstoornis in de nieuwe DSM-5. Beperkingen in sociale relaties zijn dus kenmerkend voor alle mensen met autisme. Maar wat betekent dat dan? Wat weten we eigenlijk over de sociale relaties van mensen met autisme in Nederland? Wat zijn de onderlinge verschillen? In hoeverre is de belangstelling voor leeftijdsgenoten inderdaad afwezig? En hoe gaat het met sociale relaties als kinderen volwassen worden? Lees hier verder...