Jongeren met autisme vertellen bij Koffietijd over nieuwe app

Ruim 1% van alle jongeren heeft autisme, dat komt in Nederland neer op zo'n 27.000 jongeren met autisme. Ruim een kwart van de jongeren met autisme tussen de 13 en 23 jaar geeft aan niet of nauwelijks sociale contacten te hebben. Maar 36% van de jongeren met autisme heeft contacten met leeftijdsgenoten, terwijl juist leeftijdsgenoten in de puberteit een steeds belangrijkere rol spelen. Jongeren met autisme zijn in wezen niet veel anders dan andere jongeren: ook zij willen graag vrienden maken en samen leuke dingen doen. Echter dor problemen in de sociale vaardigheden en moeite met veranderingen lukt het hen moeilijker om contact te maken. Daarom is daar nu de Aut There! app.


Voor jongeren met autisme is het vaak moeilijk om vrienden te maken. Speciaal voor deze jongeren heeft de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) in samenwerking met het AutismeFonds de app Aut There! ontwikkeld. Met behulp van deze app kunnen jongeren met autisme gemakkelijker met elkaar in contact komen, chatten en afspreken. Om ervoor te zorgen dat deze app de jongeren ook echt aanspreekt, is een groep van 12 jongeren met autisme nauw betrokken bij de ontwikkeling. Diede, Tess en Anjo zijn drie van deze jongeren en zijn vandaag zijn zij te gast bij Koffietijd! Alle drie hebben ze een vorm van autisme en hopen ze door middel van de app Aut There! op een vriendschap.

 

Het Nederlands Autisme Register richt zich op de levensloop van mensen met autisme. Gebleken is dat de puberteit een fase is waarbij bij jongeren veel bijkomende problemen ontstaan zoals angst en depressie. Door problemen in flexabiliteit  en in het vormgeven van sociale relaties (met leeftijdsgenoten) lijken deze problemen bij jongeren met autisme heviger te zijn en zich na de puberteit door te zetten. Door jongeren te volgen in de tijd kunnen we binnen het Nederlands Autisme Register steeds steeds meer zicht krijgen op het ontstaan van deze bijkomende problemen.