Besluit Gezondheidsraad over keuringen CBR bij autisme

Een aantal maanden terug heeft het Nederlands Autisme Register samen met vertegenwoordigers van de NVA en een aantal andere partijen (VRB, LBKR, PAS, en CASS18+) een hoorzitting van de Gezondheidsraad over autisme en rijgeschiktheid bijgewoond. Het NAR heeft daar onder andere data gepresenteerd die we onder onze deelnemers verzameld hebben over rijkgeschiktheid en het halen van een rijbewijs. Alle vertegenwoordigers waren het toen met elkaar eens; de extra keuring en test voor mensen met autisme moest afgeschaft worden!


Deze week is het besluit van de Gezondheidsraad gepubliceerd. Twee van de belangrijkste adviezen van de Gezondheidsraad zijn:
1) de verplichte extra rijtest voor alle rijexamen-kandidaten met ASS vervalt en wordt alleen afgenomen als de medische keuring daar aanleiding toe geeft.
2) de medische keuring blijft bestaan, maar moet volgens een gestandaardiseerde werkwijze en tegen een vast tarief uitgevoerd worden.
 
Het is ontzettend fijn dat dankzij de goede samenwerking met verschillende partijen dit bereikt is! Het toont ook weer aan dat de gegevens die het NAR elk jaar verzamelt ontzettend belangrijk zijn voor belangenbehartiging.
 
Het volledige advies van de Gezondheidsraad is na te lezen op: https://www.gezondheidsraad.nl/.../rijgeschiktheid-bij-ass