Kijktip! De Monitor: Autisme

Gisteravond heeft programma De Monitor op NPO 2 aandacht besteed aan alternatieve behandelingen van autisme.


De 17-jarige scholier Elijah heeft klassiek autisme en strijdt voor een verbod op een homeopathische therapie die claimt autisme te genezen. Deze CEASE-therapie maakt gebruik van homeopathische middelen om de “oorzakelijke factoren van autisme te ontstoren”. Elijah vindt dat hij helemaal niet genezen hoeft te worden, en bovendien kán dat helemaal niet met autisme. Hij vindt deze therapie schadelijk en gaat op zoek naar medestanders. Wetenschappers zeggen dat er geen bewijs voor is, gebruikers zeggen dat het hun kinderen helpt. Hier komt onder andere Sander Begeer van het Nederlands Autisme Register voorbij!

De Monitor onderzoekt of Elijah zijn gelijk kan halen: is deze therapie inderdaad zo schadelijk en is er grond om deze therapie te verbieden? Of moet je mensen de vrijheid laten om hun eigen keuzes te maken over behandelingen, ook als er geen wetenschappelijke basis voor is?

Deze aflevering van De Monitor is gratis terug te kijken via NPO Start: https://www.npostart.nl/de-monitor/21-09-2020/KN_1715952