Misdiagnoses autisme

Neuropsycholoog Vasiliki Kentrou heeft aan de hand van NAR data onderzoek gedaan naar de diagnoses die mensen met autisme hebben gekregen gedurende hun leven.


Gemiddeld kreeg 37 procent van de totaal 1019 onderzochte NAR-deelnemers mogelijk één of meerdere verkeerde diagnoses. Bij vrouwen lijkt dit vaker voor te komen dan bij mannen. Daar kreeg 47 procent namelijk minstens één eerdere diagnose die later kwam te vervallen. Wat het voor psychologen en psychiaters ingewikkeld maakt is dat opvallend veel mensen naast autisme nog één of meer andere diagnoses hebben. Symptomen van deze bijkomende aandoeningen kunnen van autisme maskeren. Harde conclusies kunnen volgens Kentrou nog niet getrokken worden op basis van dit onderzoek, maar ze vindt het wel een belangrijk onderzoeksonderwerp voor de toekomst. 

Uit een eerder onderzoek naar patiënten van de Nederlandse zorginstelling GGNet bleek dat de helft van deze patiënten een verkeerde, onvolledige of verouderde diagnose heeft. Hierbij viel op dat veel patienten met schizofrenie in feite autisme hadden. “De wanen en stemmen die zo kenmerkend zijn voor schizofrenie, kunnen evengoed bij autisme voorkomen als mensen overprikkeld raken”, zegt psychiater en onderzoeker Mike Veereschild in een artikel over het onderzoek in Trouw.
 
Lees het volledige bericht uit het Autisme Magazine over dit onderzoek hier.