1,5 miljoen euro subsidie voor meer onderzoek naar volwassenen en autisme

De subsidie is door ZonMw toegekend aan het Nederlands Autisme Register aan de Vrije Universiteit Amsterdam


Optimale ondersteuning
Tot nu toe is autisme voornamelijk onderzocht bij kinderen, maar over volwassenen is nog weinig bekend. Het Nederlands Autisme Register (NAR) gaat de toekenning gebruiken om uit te breiden en meer onderzoek te kunnen doen. Zo kunnen volwassenen over een periode van 15 jaar worden gevolgd,  kan er met nieuwe methoden genetische en omgevingsinformatie worden gegenereerd en worden online tests en online therapie toegepast. Hoofdaanvrager Sander Begeer: “Ondanks veel onderzoek weten we nog steeds niet goed hoe mensen met autisme het beste ondersteund kunnen worden. Sommigen doen het namelijk heel erg goed, maar er zijn ook veel mensen die veel zorg nodig hebben. Door mensen met autisme te kunnen volgen over een langere periode krijgen we daar veel beter zicht op en kunnen we hen beter helpen.” 


Meervoudige problematiek
Autisme gaat vaak gepaard met andere problemen, zoals slaapproblemen en depressie. Er bestaan online behandelingen voor deze problemen en voor mensen met autisme is dit mogelijk een uitkomst. “Juist vanwege hun affiniteit met online communicatie”, aldus Begeer. “Wij onderzoeken of en bij wie online interventies voor slaapproblemen en depressie helpen. Daarnaast onderzoeken we online interventies voor sociale vaardigheden. Ook delen we onze onderzoeksbevindingen op een toegankelijke manier en bij succes worden interventies breed beschikbaar gemaakt.” Een voorbeeld van zo’n interventie is www.moodbuster.science.


Gezamenlijk initiatief
De subsidie is aangevraagd door een groep onderzoekers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Universiteit van Amsterdam (UvA) en de University of Reading (UK), een gezamenlijk initiatief van hoofdaanvrager/projectleider Sander Begeer (VU), projectleider Tinca Polderman (VU) en medeaanvragers Erik van der Burg (VU), VU-hoogleraren Annemieke van Straten en Heleen Riper, hoogleraar Bhisma Chakrabarti (University of Reading), hoogleraar Hilde Geurts (UvA) en Maria Hibma (Nederlandse Vereniging voor Autisme).

 

Meedoen?
Het Nederlands Autisme Register is doorlopend op zoek naar deelnemers met én zonder autisme. U kunt zich gemakkelijk aanmelden via onze website. Voor vragen verwijzen we u graag door naar onze FAQ of neem contact met ons op.