Doe mee aan onderzoek naar prikkelgevoeligheid!

Mensen met autisme zijn vaak over- of juist ondergevoelig voor zintuiglijke prikkels. Met een neurowetenschappelijke studie wil het NAR (Nederlands Autisme Register) proberen beter te begrijpen hoe de hersenen van mensen met autisme prikkels verwerken.


Het onderzoek naar prikkelgevoeligheid wordt uitgevoerd door drs. Ricarda Weiland aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. René Roose deed mee aan dit promotie-onderzoek. ,,Een hele interessante dag”, zegt hij. René: ,,Het onderzoek nam 3,5 uur in beslag. Eerst moet je een vragenlijst invullen, en kreeg je een gehoortest.”

 

René Roose tijdens het EEG onderzoek

 

Het onderzoek vond plaats in de kelder van de VU. ,,Daar is geen hinder van geluid. De onderzoekskamer is helemaal geïsoleerd. Het was er werkelijk muisstil”, vertelt René, die allerlei opdrachten op het gebied van beeld en geluid moest uitvoeren. ,,De ene keer kreeg je voorwerpen te zien en moest je aangeven of het object verschoven was ten opzichte van het vorige beeld, de andere keer kreeg je een geluid te horen en moest je aangeven waar dat geluid vandaan kwam. Dat moest razendsnel, je had gemiddeld maar 1 seconde bedenktijd. Opperste concentratie was dus geboden. Het was behoorlijk inspannend, ondanks het feit dat je drie uur op een stoel in een stille kamer zit”, vertelt hij. De onderzoekers keken vanuit een andere kamer naar zijn hersenactiviteit.

Drijfveer

René kreeg zijn diagnose pas op 54-jarige leeftijd. ,,Toen viel er heel veel op zijn plek. Pas daarna hoorde ik van mijn moeder dat ik als baby van nog geen jaar een week in het ziekenhuis heb gelegen omdat ik apathisch reageerde op een piepbeestje. Achteraf was dat waarschijnlijk al een eerste signaal van autisme. Hoe anders zou mijn leven zijn verlopen, als de diagnose wél eerder gesteld zou zijn? Dat is mijn drijfveer om aan onderzoeken mee te doen.”

Als magazijnbeheerder had René altijd een eigen kantoor. Toen hij in 2001 een andere leidinggevende kreeg moest hij ineens in een kantoortuin werken. ,,Het resultaat was dat ik totaal overprikkeld raakte en op de crisisopvang moest worden opgenomen. Ik was toen zo ver weg dat ik op het punt stond om van de brug af te springen. Daarom vind ik dit onderzoek zo belangrijk! Prikkelgevoeligheid was voor mij ooit een kwestie van leven of dood.”

Meer informatie

René is een ervaring rijker en vond het een hele interessante dag. ,,Ik hoop dat dit onderzoek tot nieuwe inzichten zal leiden op het gebied van prikkelgevoeligheid. Misschien hebben volgende generaties er wat aan.”

Dit onderzoek naar prikkelgevoeligheid loopt via het Nederlands Autisme Register. Men is nog steeds op zoek naar mensen die aan het onderzoek willen deelnemen, vooral naar mensen zónder autisme voor de controlegroep. Het onderzoek duurt nog ongeveer 2 jaar.

Aanmelden en meer informatie over het onderzoek

(Bron: NVA)