Deelnemers gezocht voor het onderzoek sociale aandacht bij autisme

Mensen met autismespectrumstoornis (ASS) hebben vaak moeite in het sociale contact. We weten nog niet goed hoe dit komt, maar waar men aandacht voor heeft in sociale situaties speelt hierbij vermoedelijk een belangrijke rol. Om dit beter te begrijpen doet dr. Tim Ziermans van de Universiteit van Amsterdam onderzoek naar sociale aandacht bij jongeren (16-30 jaar) met (o.a.) ASS.


Het doel van het onderzoek is na te gaan wat jongeren met verschillende psychische klachten opmerken bij andere mensen wanneer die emotioneel worden of met elkaar aan het praten zijn. Wordt er bijvoorbeeld op het gezicht en de stem gelet om te bepalen of iemand boos is, of om te bepalen of iemand de waarheid spreekt? Jongeren met psychische klachten geven vaak aan dit soort dingen lastig te vinden, waardoor ze soms moeite hebben om andere mensen goed te begrijpen. Inmiddels hebben al bijna 90 jongeren mee gedaan met het onderzoek, maar om deze vragen goed te kunnen beantwoorden hebben we momenteel nog extra deelnemers met ASS nodig tussen de 16-30 jaar. Deelnemers krijgen €25 vergoed en maken kans op een Playstation 4. Indien het jou wat lijkt of je mensen kent die mogelijk geïnteresseerd zijn, stuur dan een mail voor meer informatie naar: t.b.ziermans@uva.nl