Lancering werkwebautisme.nl: Een online tool voor studie en werk

Werkwebautisme.nl is op 2 april 2019 gelanceerd. Deze online gids met persoonlijk ontwikkelprofiel is ontwikkeld door de afdeling Toegepast GezondheidsOnderzoek, Gezondheidswetenschappen UMC Groningen, het Kenniscentrum zorginnovatie van de Hogeschool Rotterdam, de Nederlandse Vereniging voor Autisme en de Academische Werkplaats Autisme. Werkwebautisme.nl is een solide wetenschappelijk onderbouwd platform met een inhoud en vormgeving die speciaal gericht is op de doelgroep. Het is een fantastische online tool om normaal- tot hoogbegaafde mensen met autisme vanaf 15 jaar te ondersteunen bij studie en werk.


Over autisme is veel te vinden op het internet, over werken ook. Waarom dan nog een extra website?

Wat Werkwebautisme.nl uniek maakt is dat we wetenschappelijk solide onderbouwde vragenlijsten hebben ontwikkeld en daarnaast ook de relevante informatie rondom het thema werken en autisme bij elkaar gebracht hebben. Dit doen we voor:
- mensen met autisme die leren, werk zoeken, werken of uitgevallen zijn,
- voor de werkgevers én,
- voor eventuele begeleiders en ouders.


Werkwebautisme.nl biedt bovendien een handig gratis ‘WERKboek’ met oefeningen, informatie en aandachtspunten. Het WERKboek is de Nederlandse vertaling van het door de Britse NAS ontwikkelde handboek ‘Finding Work’. Dit handboek is gebaseerd op de wetenschappelijk onderbouwde methode Supported Employment. De Nederlandse vertaling en vormgeving van het WERKboek zijn uitgevoerd door
medewerkers van AutiTalent in samenwerking met het projectteam van WerkWeb- Autisme. Er is veel zorg besteed aan de vormgeving en flow van Werkwebautisme.nl. Zo kun je de site op “zwart/wit weergave” zetten als je dat prettig vindt. Dit lijkt niet zo
bijzonder, maar kan helpen de volle aandacht uit te laten gaan naar de inhoud en het beantwoorden van de vragenlijsten. Voor mensen met autisme:
Voor mensen met autisme die op zoek zijn naar inzichten in persoonlijke kwaliteiten en valkuilen hebben we met behulp van wetenschappelijk onderbouwde vragenlijsten een online tool ontwikkeld. Dit ‘persoonlijk ontwikkelprofiel’ helpt om sneller helder te krijgen welk werk passend is en welke ondersteuning er nodig is bij het vinden of behouden van een passende studie of werk. Het beantwoordt vragen zoals: “Welk werkt past bij mijn kwaliteiten?”, “Welke hulp heb ik nodig bij stress bij studeren of op de werkvloer?” of: ”Hoe kan ik goed omgaan met sociale situaties op mijn werk?” Werkwebautisme.nl biedt daarnaast informatie en tips over autisme en werk. Werkwebautisme.nl helpt je verder!

 

Voor werkgevers
Werkwebautisme.nl helpt om een brug te slaan tussen werkgever en werknemer met autisme. Het geeft informatie over hoe je als werkgever werknemers met autisme optimaal kunt inzetten in je bedrijf. Werknemers met autisme zorgen niet alleen voor diversiteit in een bedrijf, ze vormen ook belangrijke grondstof voor innovatie. Mensen met autisme beschikken over positieve eigenschappen, zoals oog voor detail, eerlijkheid en een hoge loyaliteit.Tegelijk hebben veel van hen kleine aanpassingen nodig van de werkplek of het werk. Op Werkwebautisme.nl vind je als werkgevers gericht meer informatie en tipsover autisme en werk. Werkwebautisme.nl helpt je verder!


Voor begeleiders/coaches
Voor begeleiders of jobcoaches van werknemers met autisme biedt Werkwebautisme.nl informatie en tools zodat je samen met degene die je begeleid op zoek kunt gaan naar de do’s and don’ts op het werk. Zo kunnen begeleiders of jobcoaches de persoon met autisme helpen bij het invullen van een persoonlijk ontwikkelprofiel. Met meer zelfkennis vindt hij of zij namelijk makkelijker werk dat
past. Op Werkwebautisme.nl is allerlei informatie rondom de thema’s studeren, werken en autisme verzameld. Daarnaast wordt er gratis een WERKboek-Autisme met oefeningen, informatie en aandachtspunten aangeboden, gebaseerd op de Supported Employment methode.

Werkwebautisme.nl helpt bij het leren en bij het vinden en houden van werk. Het is dé website over autisme, studie en werk.

Voor meer informatie: werkwebautsime.nl
Perswoordvoerder: Jeanet Landsman, senior onderzoeker en
projectleider, WerkWebAutisme afdeling TGO – UMCG
Mail: WerkwebAutisme@umcg.nl
Telefoonnummer: 050-3616638

De ontwikkeling is in handen van de afdeling Toegepast GezondheidsOnderzoek van Gezondheidswetenschappen UMC Groningen, het Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, de Academische Werkplaats Autisme en de Nederlandse Vereniging voor Autisme in samenwerking met een klankbordgroep met vertegenwoordigers van alle gebruikersgroepen. Technische realisatie is gedaan door Carapax IT. Redactie en vormgeving onder andere door medewerkers van AutiTalent.