Autipas: Mogelijkheden voor dagjes uit met autisme

Het is niet altijd even eenvoudig om een dag uit te gaan wanneer je autisme hebt. Tegenwoordig zijn hier wel oplossingen voor, met als belangrijk voorbeeld ‘de Autipas’. De Autipas verlaagt de drempel om naar een recreatiepark te gaan met autisme.


Wat is een Autipas?

Autisme is (veelal) een onzichtbare aandoening, die soms moeilijk uit te leggen valt. Als je autisme hebt, stuit je wel eens op onbegrip. Om deze reden heeft de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) de Autipas ontwikkeld. De Autipas helpt je om autisme op een makkelijke en duidelijke manier uit te leggen aan vreemden en instanties. Omdat de kenmerken van autisme per persoon verschillen, kun je op de pas aanvinken welke kenmerken van toepassing zijn op jou of jouw kind.

De Autipas kan erg handig zijn als je eens een dagje weg wilt, naar een pretpark, dierentuin of museum bijvoorbeeld. Veel autistische kinderen hebben moeite met wachtrijen en de drukte om zich heen. Zij kunnen autisme tijdens een dagje uit dan ook ervaren als een beperking. Daarom bieden veel pretparken op vertoon van de Autipas een aantal voordelen. Soms krijgt de houder van de pas korting of mag de begeleider voor een gereduceerd bedrag naar binnen. In andere gevallen hoef je je niet aan de wachtrijen te houden, maar mag je rustig via de uitgang van de attractie naar binnen.

Autipas aanvragen

Heb jij zelf autisme of ben jij een naaste van iemand met een Autisme Spectrum Stoornis? Heb je (nog) geen Autipas? Je vraagt hem aan via deze pagina. Hiervoor heb je wel een diagnosebevestiging van de huisarts nodig. Op de website staat precies hoe de aanvraag in zijn werk gaat. De Autipas kost €12,50 voor NVA-leden en €45,00 voor niet-leden.

Dagje uit met Autisme

Zoals gezegd is het niet eenvoudig om een dagje uit te gaan als je Autisme Spectrum Stoornis (A.S.S.) hebt. Uitmetkorting.nl heeft Nederlandse pretparken, dierentuinen en musea gebeld om te vragen gevraagd of ze de Autipas kennen, accepteren en wat de mogelijkheden zijn. De uitkomsten van deze rondvraag zie je in onderstaande tabellen. Dit maakt dat autistische personen ook buiten Auti-Doe-Dagen weten waar ze aan toe zijn. Het verschilt per dagattractie op welk aantal personen het voordeel van toepassing is. Kijk voor meer informatie en een overzicht van pretparken, dierentuinen, musea en andere dagjes uit in Nederland op de site van UitmetKorting.