Besluit Gezondheidsraad over keuringen CBR bij autisme

Een aantal maanden terug heeft het Nederlands Autisme Register samen met vertegenwoordigers van de NVA en een aantal andere partijen (VRB, LBKR, PAS, en CASS18+) een hoorzitting van de Gezondheidsraad over autisme en rijgeschiktheid bijgewoond. Het NAR heeft daar onder andere data gepresenteerd die we onder onze deelnemers verzameld hebben over rijkgeschiktheid en het halen van een rijbewijs. Alle vertegenwoordigers waren het toen met elkaar eens; de extra keuring en test voor mensen met autisme moest afgeschaft worden!

Lees verder...

Het blijft belangrijk stil te staan bij autisme: ‘Stereotiepe beeld moet doorbroken worden’

Het is vandaag Wereld Autisme Dag. Een belangrijke dag om bij stil te staan, vindt Sander Begeer. ,,Het wordt tijd dat we het stereotiepe beeld dat nog bestaat over autisme doorbreken.”

Lees verder...

Zeven nieuwe inzichten over autisme

Het oude idee over mensen met autisme is: ze zouden contactschuw zijn, geen empathie kennen en een bizar talent hebben op één specifiek gebied. Zeven nieuwe inzichten laten zien dat dit idee niet klopt.

Lees verder...

Online NAR-symposium Autisme en beweging

Op zaterdag 27 maart – de eerste dag van de NVA Autismeweek 2021 – vindt het online NAR-symposium 2021 plaats van 13.00 tot 16.00 uur met als thema ‘bewegen’.

Lees verder...

NVA Magazine: Negatieve én positieve effecten van lockdown

De plotselinge veranderingen door het coronavirus hebben verregaande gevolgen voor iedereen. De impact voor autistische kinderen en jongeren is mogelijk extra groot. Het Nederlands Autisme Register (NAR) doet hier op dit moment onderzoek naar.

Lees verder...

Kijktip! De Monitor: Autisme

De tien grootste gemeenten hebben geen idee hoeveel ze uitgeven aan de zorg voor kinderen met autisme. Dit staat verbetering van de zorg voor deze groep in de weg. Dat blijkt uit een rondgang van De Monitor.

Lees verder...

NAR onderzoek naar suïcidaliteit

Eén van de onderwerpen die uitgevraagd gaat worden in de voorjaarsmeting van 2021 is suïcidaliteit. Promovenda Jaël van Bentum legt uit hoe dit onderzoek er uit gaat zien.

Lees verder...

De resultaten van de meting van 2020 staan online!

In deze rapportages vindt u de basisresultaten uit de NAR-meting 2020. Naast algemene kenmerken van de NAR-deelnemers, vindt u hierin deelrapporten met resultaten per deelnemersgroep: (1) (jong)volwassenen met autisme over zichzelf, (2) ouders/verzorgers over hun kind met autisme en (3) wettelijk vertegenwoordigers over hun naaste met autisme en een zware zorgbehoefte.

Lees verder...

Kinderen met autisme gezocht!

Autisme is zeer divers en adequate ondersteuning kan veel uitmaken. Maar welke ondersteuning werkt bij wie het beste? "Door kinderen en volwassenen over langere tijd te volgen zien we veranderingen in functioneren. We onderzoeken waaraan dat ligt, en hoe we het welzijn van mensen met autisme kunnen verbeteren", vertelt Sander Begeer, universitair hoofddocent ontwikkelingspsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Lees verder...

Kijktip! De Monitor: Autisme

Gisteravond heeft programma De Monitor op NPO 2 aandacht besteed aan alternatieve behandelingen van autisme.

Lees verder...