Autisme Magazine: 'Niet iedereen vond de coronaperiode onprettig'

Met de komst van de eerste en daarna ook de tweede lockdown, groeide de verwachting dat de gevoelens van stress en eenzaamheid zouden toenemen, vooral bij mensen met autisme. Want de llockdown betekende: strenge maatregelen, sociale isolatie, thuiswerken en zo min mogelijk naar buiten toe. Anke Scheeren ontdekte in haar onderzoek van het Nederlands Autisme Register (NAR) dat de lockdowns een uiteenlopend…

Lees verder...

Promotie Theo Bakker 'Studieverloop en studiesucces van autistische studenten in het hoger onderwijs'

Op 8 juni is Theo Bakker gepromoveerd aan de Vrije Universiteit onder begeleiding van Sander Begeer. Theo schreef zijn proefschrift over 'Studieverloop en studiesucces van autistische studenten in het hoger onderwijs'. Hiervoor volgde hij zes jaar lang een groep studenten met autisme op de Vrije Universiteit. Zijn onderzoek liet zien dat studenten met autisme het net zo goed doen op de universiteit…

Lees verder...

Terugkijken symposium en oratie 20 mei

Het symposium "Diversiteit in Autisme" met Birsen Basar, Annemiek Koster, Jasper Wagteveld, Elijah Delsink en Vincent van Loenen, en de oratie van Sander Begeer "Achter de Spiegel: Het Spectrum van Autisme" van 20 mei 2022 waren een groot succes! Zowel het symposium als de oratie waren druk bezocht en ook online keken er nog mensen mee. Vanuit Sander en het NAR veel dank aan de sprekers en alle…

Lees verder...

Oratie Sander Begeer

Op vrijdag 20 mei 2022 wordt hoofdonderzoeker en oprichter van het NAR Sander Begeer officieel benoemd tot hoogleraar Diversiteit van Autisme: Ontwikkeling, Diagnostiek en Behandeling.

Lees verder...

NAR in cijfers

Nieuw interactief dashboard met gegevens uit het Nederlands Autisme Register online!

Lees verder...

Onderzoek naar culturele verschillen in autistische kenmerken: kinderen met autisme in China en Nederland

Autismespectrumstoornissen worden wereldwijd gediagnosticeerd, maar herkenning, interpretatie en rapportage van kenmerken kunnen per cultuur verschillen. Om autisme tussen culturen te kunnen vergelijken, is het belangrijk om te onderzoeken of er verschillen zijn in de gebruikte instrumenten (zoals vragenlijsten) tussen verschillende culturen. Deze studie evalueerde de door ouders gerapporteerde Autism Spectrum Quotient (AQ-Short) bij autistische kinderen uit China en Nederland.

Lees verder...

NVA Magazine: 'Mensen die gelukkig zijn, hebben ook meer succes'

Hoe vergaat het mensen met autisme in Nederland over een langere periode? Steeds een beetje beter - zo blijkt uit een recente studie van Anke Scheeren van het Nederlands Autisme Register. Maar er is ook een aanzienlijke groep voor wie dit niet geldt. Bestaat er een recept voor een gelukkig leven als je autisme hebt?

Lees verder...

Onderzoek genomineerd voor Klokhuis Wetenchapsprijs 2021!

Wat vonden autistische kinderen van de lockdown? Dit onderzoek, van Universiteit Leiden in samenwerking met het Nederlands Autisme Register, is genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs 2021!

Lees verder...

Nieuw logo

Misschien had je het al eerder gespot in ons rapport over alternatieve behandelingen, maar het Nederlands Autisme Register heeft een nieuw logo!

Lees verder...

Mensen met autisme gebruiken vaak alternatieve zorg

Mensen met autisme in Nederland maken opvallend vaak gebruik van alternatieve behandelingen. Hierin vinden ze de aandacht die ze vaak missen in de reguliere zorg. In totaal maakt 30 % van de doelgroep hier gebruik van, tegen 11 % van de algemene volwassen bevolking. Onder kinderen met autisme tot 18 jaar is dit percentage nog hoger, namelijk 46,4 %.

Lees verder...